Al saptelea simt


Al șaptelea simț


Din copilărie, suntem învăţaţi că organismul uman are cinci simţuri. Cu siguranță le putem recita pe toate: vederea, auzul, pipăitul, gustul, și mirosul. Această listă a rămas neschimbată de pe vremea lui Aristotel. Pentru majoritatea oamenilor, un "al șaselea simț" se referă fie la unul din afara domeniului ştiinţific, fie la unul pe care pur şi simplu majoritatea oamenilor nu îl au.

Cu toate acestea, dacă întrebăm un neurolog câte simțuri are corpul uman, s-ar putea să obținem un răspuns surprinzător. Mulți identifică nouă sau mai multe – unii dintre ei enumerând până la douăzeci și unu de simțuri.
Prima categorie de simțuri este cea a simțurilor „speciale”, inclusiv cele familiare precum văzul, auzul, gustul, și mirosul. Cea de a doua categorie este alcătuită din simțurile somatice, pe care le grupăm de obicei în categoria simțului tactil – incluzând felul în care percepem presiunea, căldura și durerea. Cea de a treia categorie, însă, nu este nici pe de parte atât de binecunoscută. Acestea sunt simțurile interoceptive – care corespund informațiilor ce își au originea chiar în corp.
Este destul de evident ce se întâmplă cu o persoană căreia...

continuare:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Calea, adevarul, viata

Piramida Constiintei Umane